Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Spania - oprită de la…

Spania – oprită de la vot pentru Moldova

Cetăţenii moldoveni din Spania se simt orfani şi eliminaţi de la vot, în condiţiile în care nu au unde vota pentru alegerile de miercuri din Republica Moldova, deoarece aici nu există nicio misiune diplomatică a ţării lor, iar cea mai apropiată este la Ambasada din Paris, susţine preşedintele Asociaţiei românilor basarabeni din Spania (ARBS), Marcel Macarie, citat de Agerpress.

„Cei 16.000 de cetăţeni moldoveni din Spania nu au unde vota miercuri şi se simt orfani şi eliminaţi de la vot”, spune el. Macarie aminteşte că asociaţia pe care o reprezintă a iniţiat o campanie numită „Doresc să votez” prin care îi îndemna pe toţi basarabenii să-şi lase mesajele la o adresă de email, cu scopul de a arăta „adevăratul motiv al neparticipării cetăţenilor la scrutin”.

Basarabenii din Spania consideră că guvernarea comunistă de la Chişinău i-a privat pe aceştia de „un drept fundamental, dreptul de a alege, prin decizia de a stabili alegerile repetate într-o zi lucrătoare, şi prin nedeschiderea unor secţii de votare în unele regiuni unde îşi au reşedinţa cetăţeni ai Republicii Moldova, în număr considerabil”.

„Au scris aproximativ 1.400 de persoane din Spania, dar şi SUA, Italia, ori Norvegia, care ne-au dat sfaturi şi sugestii – mulţi au spus că îşi vor trimite mesajele în 29 iulie, de ziua alegerilor, din motive de siguranţă”, povesteşte Marcel Macarie. Cu toate acestea, el spune că cetăţenii moldoveni din Spania privesc şi urmăresc cu optimism alegerile de miercuri, sperând că „cei de acasă vor face alegerea corectă”.

Corespondentul Agerpres, Ruxandra Constantinescu,